...
Реєструйся

Незабаром — наступний випуск журналу «Довідник кадровика» № 12, 2016 із вкладенням «Кадри. Гарячі запитання кадровика»


У грудневому випуску окремим блоком представлено 20 запитань учасників марафону «Гаряча лінія: консультації» і надано вичерпні відповіді на них. Нагадаємо, що минув місяць після завершального етапу проведення осіннього марафону «Гаряча лінія: консультації», де найкращі експерти й автори журналу «Довідник кадровика» та Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн» провели ексклюзивні практикуми для фахівців кадрової справи у семи містах України: в Одесі, Львові, Черкасах, Дніпрі, Полтаві, Запоріжжі та Києві. Заходи марафону відбувалися у форматі діалогу з експертами, колегами, посадовими особами Державної служби зайнятості, Федерація профспілок України, Нацдержслужби. У виданні відібрані Топ-20 запитань учасників марафону, зокрема такі: Чи має право роботодавець відмовити вагітній жінці в прийнятті на роботу? На які важливі нюанси слід звернути увагу при прийнятті працівника, установлюючи строк випробування. Як не припуститися помилок? Як правильно звільнити працівника? Як розірвати трудовий договір з ініціативи працівника, якщо роботодавець не виконує умов трудового договору? Чи може працівник,з яким укладено трудовий договір,  що  хворіє, звільнитися за власним бажанням (поважних причин нема)?

Які особливості звільнення працівників, яким не виповнилося 18 років, з ініціативи батьків? Який запис зробити в трудову книжку? Як звільнитися працівникові за власним бажанням, якщо роботодавець відмовляється приймати та реєструвати заяву про звільнення? Чи треба формувати особову справу на працівника-сумісника? Чи підлягають оплаті листки непрацездатності за сумісництвом? Як табелювати внутрішнього сумісника? Як правильно звільнити за прогул працівницю — одиноку матір, що має трьох дітей?

У вкладенні «Кадри. Гарячі запитання кадровика» ви отримаєте відповіді на складні запитання, що виникають в щоденній роботі працівників кадрових служб та дізнаєтеся, за яких підстав можна виплатити компенсацію за невикористану щорічну відпустку інвалідові ІІ групи, а також все про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника та ін.

У номері журналу традиційно подана інформація про останні зміни в законодавстві. У рубриці «Державна служба» продовжено тему щодо проведення службового розслідування та притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності з урахуванням останніх змін у законодавстві.

Досвідчений експерт проконсультує вас щодо того, хто є працівником-мігрантом та які міжнародні стандарти щодо працевлаштування іноземців в Україні та українців у країнах ЄС.

У рубриці «Практика кадровика» йдеться про зміни, що відбулися у статистичній звітності на кінець 2016 року (зокрема, щодо форми № 7-ПВ «Звіт про заробітну плату за професіями окремих працівників», форми № 1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці», форми № 1-ПВ (місячна) «Звіт із праці»), про звіти зі статистики праці підприємства, які подаватимуть у 2017 році (зокрема форма № 1-ПВ (квартальна), № 1-ПВ (місячна)), а також про те, хто є респондентами державних статистичних спостережень.

Окрім того, у рубриці «Судова справа» докладно проаналізовані такі питання: «Чи можна звільнити на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП одиноку матір, яка відмовилася продовжувати роботу у зв’язку зі зміною істотних умов праці? Чи повинні при цьому враховуватися вимоги частини третьої статті 40 КЗпП щодо заборони звільняти працівника в період відпустки? За яких умов суд визнає обґрунтованим припинення трудового договору з працівником, котрий відмовився продовжувати роботу у зв’язку зі зміною істотних умов праці?».

Також у номері фахівець із психології розповість про властивості людини, які можна дізнатися, вивчивши графологічність почерку та про що свідчать нерівні за розміром літери, нахил і направлення рядків у письмі. Графологія зазвичай допомагає у діагностиці захворювань, у визначенні з вибором роду діяльності — профорієнтації, а також у доборі та розстановці персоналу.

У вкладенні «Кадри. Гарячі запитання кадровика» ви отримаєте відповіді на найактуальніші запитання гарячої лінії. Зокрема, чи може батько оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо дружина (мати) — підприємець? Чи можна звільнити працівника, який тривалий час хворіє, за власним бажанням? Як створити на підприємстві комісію із соціального страхування? Як розробляють посадові інструкції: на посади чи поіменно на працівників?

З інтерв’ю адвоката Миколи Бойка дізнаєтеся про те, чи можна на державному підприємстві з керівником структурного підрозділу, який працює на 0,25 ставки укладати договір ЦПХ, а також щодо укладення трудового договору на час виконання певної роботи, про особливості відповідальності юридичних і фізичних осіб — підприємців, що застосовують найману працю, про зміну умов оплати праці, строки відрядження за кордон та ін.

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 12, 2016 із вкладенням «Кадри. Гарячі запитання кадровика»