...
Реєструйся

На які зміни в законодавстві чекати військовослужбовцям?


Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні і в цілому проект закону про внесення змін до статті 28 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу».

Законопроектом № 4844 пропонується збільшити вік військовозобов’язаних, які перебувають у запасі другого розряду та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу до 60 років.

Члени Комітету ухвалили таке рішення під час засідання 2 липня.

Народні депутати розглянули в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо підвищення військовослужбовцям мінімальної пенсії по інвалідності.

Проектом  № 4958 пропонується встановити мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовослужбовцям та особам, які мають право на пенсію за цим законом, у наступних розмірах:

інвалідам війни:

  • І групи — 300 %;
  • ІІ групи — 275 %;
  • ІІІ групи — 250 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

іншим інвалідам:

  • І групи — 200 %;
  • ІІ групи — 175 %;
  • ІІІ групи — 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Водночас члени Комітету наголосили на необхідності врахувати пропозиції висловлені Науково-експертним управлінням Верховної Ради. Комітетом прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів з пропозицією переглянути відповідні норми фінансування з наступного року.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій соціального захисту військовослужбовців в особливий період.

Законопроектом  № 4079а пропонується передбачити зокрема, можливість надання військовослужбовцям в особливий період під час проведення мобілізації усіх видів відпусток за рішенням командира (начальника) військової частини за умови одночасної відсутності не більше 30 % загальної чисельності військовослужбовців певної категорії.