...
Реєструйся

Набув чинності Закон про корпоративні договори


18 лютого набув чинності Закон України № 1984-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів”.

У Касаційному господарському суді відзначили, що прийняття цього закону є вагомим кроком на шляху до підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах (АТ) і товариствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ) та лібералізації регулювання взаємовідносин акціонерів (учасників) компаній.

Закон створює нормативно-правове підґрунтя для укладення в Україні корпоративних договорів – договорів про реалізацію прав учасників (засновників) ТОВ та договорів між акціонерами. Законом також вносяться зміни до ЦКУ, спрямовані на ефективне використання механізмів управління та прийняття внутрішніх рішень шляхом укладення акціонерами (учасниками) корпоративних угод.

Запропоновано зміни і до законів “Про акціонерні товариства”, “Про господарські товариства” та “Про цінні папери та фондовий ринок”. Зазначені законодавчі акти доповнюються новими нормами, які спрямовані на регламентацію питання укладення учасниками АТ і учасниками ТОВ договорів з метою спільної реалізації їх прав.

Крім того, шляхом внесення змін до ЗУ “Про управління об’єктами державної власності” регламентується і порядок укладення корпоративних договорів у товариствах із значною часткою державної власності, а також за участю держави. Так, рішення про укладення договору між акціонерами та/або корпоративного договору, стороною якого є держава, що володіє акціями від 25 % їх статутного капіталу, приймається відповідним суб’єктом управління державної власності. Рішення про укладення договору між акціонерами та/або корпоративного договору, стороною якого є господарське товариство, частка держави в якому становить 100%, і яке володіє 25% їхнього статутного капіталу, ухвалюється наглядовою радою такої господарської структури або вищим органом управління господарського товариства, частка держави в якому становить 100%.

Законодавче закріплення такого інструменту як корпоративний договір суттєво змінить судову практику, що склалась в Україні, та дозволить ефективно його використовувати безпосередньо в українському правовому полі, уникаючи складних корпоративних структур за участю іноземних компаній.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Авторизація та підписання електронних документів за допомогою Дія.Підпис
Доступ до приватної частини Електронного кабінету (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою вебсторінкою користувача, надається після проходження користувачем електронної ідентифікації ...
Набув чинності ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»
Відповідно до наказу Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 25 травня 2023 року ...