...
Реєструйся

Набув чинності Закон про облік військовозобов’язаних в Єдиному реєстрі


Закон України «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних» від 16.03.2017 № 1951-VIII (Закон № 1951) набрав чинності з 21 квітня. Зокрема, цим нормативно-правовим документом передбачено створення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних в електронній формі з єдиною централізованою базою даних, де міститимуться персональні та службові дані всіх військовозобов’язаних (призовників). Відомості про військовозобов’язаних (призовників) незалежно від місця їх проживання або перебування підлягатимуть обов’язковому внесенню до Реєстру.

Отже, згідно із Законом № 1951, до Реєстру вноситимуть такі персональні дані військовозобов’язаного: прізвище; власне ім’я; по батькові; дата народження; місце народження; стать; місце проживання та місце перебування;  відомості про батьків, опікунів, піклувальників та інших представників; реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон; відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою; відомості щодо визнання особи недієздатною; відомості про зайнятість; реєстраційний номер облікової картки платника податків; відцифрований образ обличчя особи; відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України; відомості про освіту та спеціальність.

Окрім того, у реєстрі будуть і службові дані, а саме: відомості про виконання військового обов’язку та військово-облікові ознаки. Відповідно до Закону № 1951 наповнюватимуть реєстр працівники військових комісаріатів, а аналіз відомостей здійснюватиме Генеральний штаб Збройних сил України. Ведення Реєстру включатиме внесення запису про військовозобов’язаних до бази даних Реєстру для взяття на облік або при відновленні на військовому обліку з перевіркою відповідності персональних та службових даних військовозобов’язаних до наявних облікових даних та внесення змін до персональних та службових даних військовозобов’язаних на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування. Реєстр буде застосовано для ведення військового обліку громадян, планування та виконання заходів з мобілізації, призову на строкову військову службу, прийняття на військову службу за контрактом.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»