...
Реєструйся

Надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в період простою підприємства, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки


Відповідно до роз’яснення Міністерства соціальної політики України від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15, Лівобережна міжрайонна виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП повідомляє таке.

Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.99 р. № 1105 (далі – Закон № 1105) встановлено право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, зокрема, на допомогу по вагітності та пологах.

При цьому Законом № 1105 не передбачені підстави для відмови в наданні допомоги по вагітності та пологах.

Відповідно до статті 25 Закону № 1105, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до статті 30 Закону № 1105, застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (зі змінами та доповненнями).

Джерело: Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП