...
Реєструйся

Надання відпустки працівникові як постраждалому унаслідок Чорнобильської катастрофи за умови, коли він має статус учасника бойових дій (інвалід війни)


Законом України від 14.05.2015 №426-УІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон), згідно з якими учасникам бойових дій та інвалідам війни надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів.

 

Така відпустка надається незалежно від тривалості щорічних відпусток та відпрацьованого в році часу, один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

Згідно з п.22 ст.20 та п.1 ст.21 Закону України від 28.02.1991№796-ХІІ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон №796) особам, віднесеним до категорій 1 і 2, державою гарантовано компенсації та пільги, зокрема щодо отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

 

Ця додаткова відпустка не віднесена Законом №796 до виду щорічних відпусток  (ст.4 Закону України «Про відпустки»), а визначена як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Виходячи з норм Закону (ст.12) названа додаткова відпустка є пільгою, гарантованою державою, та не належить до щорічних відпусток, визначених ст.4 Закону України «Про відпустки».

 

За статтею 60 Закону №796 пільговик, який має право одночасно на пільги та компенсації, передбачені різними законами, користується пільгами та компенсаціями за своїм вибором відповідно до одного з них.

 

Тому працівник, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) й одночасно є постраждалим унаслідок «Чорнобильської катастрофи категорії 1 чи 2, має право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати відповідно до одного з названих законів за його вибором, оскільки ці пільги є однотипними.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації