...
Реєструйся

Нагадуємо, що з 24 грудня мобілізованих педагогів позбавили середнього заробітку


Після підписання Главою держави та опублікування Закону України від 22 листопада 2023 року № 3494-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», який встановлює нові правила надання відпусток під час та після воєнного стану, набрав чинності 24 грудня. Він торкнувся і питання прав педагогічних працівників, мобілізованих на військову службу.

Раніше писали: Зміни у наданні та використанні відпусток: закон набрав чинності

 

Основні зміни

Так, з частини другої статті 57 Закон України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» (далі — Закон № 2145), що гарантує збереження попереднього середнього заробітку в певних випадках для педагогічного чи науково-педагогічного працівника, прибрали геть період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Окрім того, аналогічний період військової служби виключили з частини третьої статті 63 Закон України від 06 червня 2019 року № 2745 VIII «Про фахову передвищу освіту», яка містить гарантії збереження середнього заробітку за педагогічним, науково-педагогічним чи іншим працівником закладів фахової передвищої освіти.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Нагадаємо, що з 19 липня 2022 року запрацювали зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України в частині виключення норми щодо збереження роботодавцем середнього заробітку працівникам, які стали в той чи інший спосіб військовослужбовцями. Водночас після вказаної дати незмінною залишилася частина друга статті 57 Закону № 2145.

 

Тепер же законодавці поставили у цьому питанні крапку — останнім днем, коли за педагогами, що стали тимчасово військовослужбовцями, зберігався середній заробіток у закладі освіти, стало 23 грудня 2023 року.

До речі, Мінекономіки у листі від 28 липня 2022 року № 2498/4/4.1-ЗВ-22а вказало, що сам роботодавець може передбачити в колдоговорі умову про збереження середнього заробітку за призваними (прийнятими) на військову службу працівниками, зокрема — і за педагогами.

 

Аудит з питань військового обліку — комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам законодавства

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


У «Резерв+» протягом кількох місяців з’являться нові послуги
Міноборони додає у «Резерв+» зворотний зв’язок для того, щоб люди пріоритезували, який подальший функціонал потрібно запускати у застосунку Мобільний застосунок ...
Затверджено критерії бронювання працівників підприємств, критично важливих для ЗСУ
Наказом Міністерства оборони України від 10 липня 2024 року № 463 затверджено Критерії визначення підприємств, установ, організацій, а також юридичних осіб приватного ...