...
Реєструйся

Нагадуємо, що з 24 грудня мобілізованих педагогів позбавили середнього заробітку


Після підписання Главою держави та опублікування Закону України від 22 листопада 2023 року № 3494-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», який встановлює нові правила надання відпусток під час та після воєнного стану, набрав чинності 24 грудня. Він торкнувся і питання прав педагогічних працівників, мобілізованих на військову службу.

Раніше писали: Зміни у наданні та використанні відпусток: закон набрав чинності

 

Основні зміни

Так, з частини другої статті 57 Закон України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» (далі — Закон № 2145), що гарантує збереження попереднього середнього заробітку в певних випадках для педагогічного чи науково-педагогічного працівника, прибрали геть період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Окрім того, аналогічний період військової служби виключили з частини третьої статті 63 Закон України від 06 червня 2019 року № 2745 VIII «Про фахову передвищу освіту», яка містить гарантії збереження середнього заробітку за педагогічним, науково-педагогічним чи іншим працівником закладів фахової передвищої освіти.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Нагадаємо, що з 19 липня 2022 року запрацювали зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України в частині виключення норми щодо збереження роботодавцем середнього заробітку працівникам, які стали в той чи інший спосіб військовослужбовцями. Водночас після вказаної дати незмінною залишилася частина друга статті 57 Закону № 2145.

 

Тепер же законодавці поставили у цьому питанні крапку — останнім днем, коли за педагогами, що стали тимчасово військовослужбовцями, зберігався середній заробіток у закладі освіти, стало 23 грудня 2023 року.

До речі, Мінекономіки у листі від 28 липня 2022 року № 2498/4/4.1-ЗВ-22а вказало, що сам роботодавець може передбачити в колдоговорі умову про збереження середнього заробітку за призваними (прийнятими) на військову службу працівниками, зокрема — і за педагогами.

 

Аудит з питань військового обліку — комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам законодавства

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...