...
Реєструйся

Направлення працівників у район проведення АТО оформлюється як відрядження, а оплата підвищується на 50%


Постановою Кабміну від 22.07.2015. № 522 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції» встановлено, що працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах її проведення, заробітна плата за фактичний час перебування в таких районах підвищується на 50 відсотків (за наявності підтвердних документів).

 Мінсоцполітики роз’яснює, що перебування в районах проведення АТО працівників (котрі не є військовослужбовцями але були направлені туди на підставі відповідних рішень Антитерористичного центру при Службі безпеки України) з метою виконання своїх функцій із забезпечення проведення АТО вважається перебуванням таких працівників у відрядженні.

Порядок оформлення відрядження, відшкодування витрат, пов’язаних з відрядженням (за наявності необхідних підтвердних документів) тощо визначений нормами до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 р. № 59.

Так, направлення працівника підприємства (установи, організації) у відрядження здійснюється керівником цього підприємства і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, найменування підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження.

Підтвердженням про фактичний час перебування працівника в районі проведення АТО, на думку фахівців Мінсоцполітики, має бути відмітка в посвідченні про відрядження про прибуття (вибуття) працівника в пункт (із пункту) призначення, підписана (завірена) відповідальною особою. Водночас це може бути й інший підтвердний документ (список, довідка), форма якого затверджується відповідним уповноваженим органом.

Постановою № 522 передбачено підвищення заробітної плати (яка включає посадовий (місячний) оклад, доплати, надбавки, премії а також оплата часу перебування у відрядженні) за час перебування в районах АТО. При обчисленні годинної, денної ставки для оплати роботи у святковий, неробочий день, котрий припав на період перебування працівника в районах АТО, зазначене підвищення заробітної плати не включається.

Єдина електронна система «КАДРОВИК-онлайн»