...
Реєструйся

Нардепи хочуть зменшити максимальний розмір пенсії


У Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 3223, котрим планують усунути дискримінацію  у  пенсійному забезпеченні   громадян України.

Законопроектом пропонується змінити порядок розрахунку максимального розміру пенсії, застосовуючи показник мінімальної пенсії за віком замість прожиткового мінімуму  встановленого для осіб, які втратили працездатність. Максимальний розмір пенсії законопроектом обмежується розміром, який становитиме 5 мінімальних пенсії за віком. Мінімальну ж пенсію пропонується збільшити до 2,5 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Нині розмір мінімальної пенсії за віком прирівнюється до розміру прожиткового мінімуму, установленого для осіб, які втратили працездатність, що з 01.01.2013 року становить 894 грн., а з 01.12.2013 становитиме 949 грн. Народні депутати вважають, що дане матеріальне забезпечення не відповідає нормам Конституції, за якими людині гарантується право на гідні умови життя. Максимальний же розмір пенсії на сьогодні не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність, що станом на 01.01.2013 року становить 8940 грн. Така велика різниця в матеріальному забезпеченні, гарантованому державою, є соціально несправедливою та такою що порушує конституційне право громадян на рівність у правах та гідності.