...
Реєструйся

Зміст журналу “Кадрова практика” №9, 2013


НАШ САД!

Треба доглядати свій сад.
Вольтер

«Про який сад ідеться?» — запитаєте ви. Восени сад викликає у багатьох асоціацію з різноманіттям фруктів, багряним листям, а ми прагнемо, щоб ці слова великого філософа ви застосували до своєї щоденної роботи.

Ваша справа — ваш сад! Чи буде він доглянутий, залежить від вашої наполегливої і самовідданої праці, докладених вами зусиль. Тож черпайте цікаве і корисне для вашої роботи зі сторінок нашого журналу.

Зі статті «Межі матеріальної відповідальності» маєте можливість дізнатися, з яким працівником роботодавець має право укласти договір про повну матеріальну відповідальність. Якщо ваші працівники здобувають вищу освіту, то як правильно оформити й оплатити навчальну відпустку, при цьому не витрачаючи зайвих коштів підприємства, розповість автор статті «Відпустка у зв’язку з навчанням у ВНЗ: процедура надання».

Шановні читачі, якщо у вас є запитання до експертів журналу або пропозиції до редакції щодо потрібних вам тем матеріалів, надсилайте їх електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua. Ми завжди відкриті для спілкування з вами.

Звертаємо увагу, що триває передплата унікального щомісячного журналу кадрових рішень «Кадрова практика» на ІІ півріччя 2013 рік. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Межі матеріальної відповідальності працівників (Продовження)

На практиці часто виникають запитання, в яких випадках може наставати повна матеріальна відповідальність, у якій формі укладаються договори про повну матеріальну відповідальність, чи можна їх укладати з неповнолітніми працівниками, хто такі «матеріально відповідальні особи»…

Лисюк Микола
Кадри й умови праці. Атестація робочих місць (Продовження)

З попередньої статті ви дізналися, якою нормативно-правовою та методичною базою слід користуватися при проведенні атестації, як правильно видати наказ про її проведення, хто має входити до складу атестаційної комісії і які функції вона виконує. Цього разу розглянемо процедуру визначення рівнів небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, оцінювання технічного й організаційного рівнів робочого місця, гігієнічну оцінку умов праці.

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Звірич Лариса
Відпустка у зв’язку з навчанням у ВНЗ: процедура надання

У статті розглядається право працівників на відпустку у зв’язку з навчанням відповідно до нормативно-правових актів України, особливості надання такої відпустки, зокрема підстави надання додаткової оплачуваної відпустки, та її тривалість. При визначенні порядку надання відпустки автор звертає увагу, що оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням надається працівникові на підставі довідки-виклику ВНЗ. Також у статті йдеться про оплату навчальної відпуски та проїзду до місця знаходження навчального закладу і назад на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів.

Носіков Олександр
Професіограма:

Агрохімік

Артист цирку (акробат, жонглер, клоун та ін.)

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Клименко Олександр
Вимоги до посади в іноземній компанії: адаптація до законодавства України

При створенні спільних підприємств з іноземними інвестиціями або філій іноземних компаній у працівників кадрової служби виникають питання про дотримання стандартів материнської компанії при перекладі назв посад та обов’язків з англійської мови на українську та їх адаптацію до нормативно-правових актів з трудового законодавства України. Зокрема, у статті йдеться про відповідність назви посади працівника, який фактично буде працюватифінансовим контролером, Національному класифікатору України. Автор з посиланням на Міжнародну стандартну класифікацію професій 1988 року ІSCO–88 рекомендує класифікувати посаду відповідно до тих завдань та обов’язків, які займають більшу частку робочого часу працівника.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Зміна прізвища працівника

Створюємо кадрові документи крок за кроком.

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Дмитренко Євген
Висновок МСЕК як підстава для переведення на іншу роботу

Наявність у працівника інвалідності не позбавляє його права на підходящу роботу, просування по службі. Право на працю поширюється на всіх людей, у т. ч. й інвалідів. Інваліди мають змогу реалізувати таке право за рахунок додаткових гарантій і пільг з боку роботодавця й держави, зокрема переведення на іншу, легшу роботу. У статті наведені зразки індивідуальної програми реабілітації інваліда, а також документів, які роботодавцеві потрібно скласти у разі переведення такого працівника на легшу роботу.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Васильова Зоя

Лікар, який працює 6 років на посаді лікаря станції швидкої та невідкладної медичної допомоги у приватному закладі (ТОВ «Медичний центр»), хоче працювати у комунальному медичному закладі. Чи зараховується цей стаж для отримання надбавки за тривалість безперервної роботи згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 5 жовтня 2005 року № 308/519?

Яке матеріальне заохочення передбачено для випускників медичних училищ, котрі отримали направлення на посади лікарів (провізорів) до закладів охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про зобов’язання зарахувати до строку військової служби термін навчання у військовому ліцеї» від 16 квітня 2013 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо внесення виправлень до трудової книжки» від 16 квітня 2013 року № 54/06/186-13(Витяг)

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо порядку внесення записів в трудові книжки особам, які беруть участь у роботах тимчасового характеру, їх права на продовження виплати допомоги по безробіттю» від 5 червня 2013 року № 6058/0/14-13/026

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо права на матеріальне забезпечення на випадок безробіття» від 11 червня 2013 року № 318/18/99-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2014 рік» від 4 вересня 2013 року № 9884/0/14-13/13

Лист Державної податкової служби України «Щодо відшкодування транспортних витрат» від 18 березня 2013 року № 1597/В/17-1114

Лист Державної служби статистики України «Щодо списання фактично витрачених пально-мастильних матеріалів» від 9 квітня 2013 року № 18.1-25/Т-26-13/26

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ