...
Реєструйся

Навчальні збори і мобілізація: що чекає військовозобов’язаних українців


Рада національної безпеки і оборони 2 березня оголосила повну бойову готовність Збройних Сил України і доручила Міністерству оборони провести навчальні збори з військовозобов’язаними «в необхідних обсягах за час і строки, визначені Генеральним штабом Збройних Сил України».

Мови про повну мобілізацію і тотальний призов до лав української армії поки не ведеться: на збори викликаються люди з досвідом військової служби, які володіють дефіцитними військовими спеціальностями. Хоча у військкомати в Києві вже приходять добровольці.

Порядок проведення навчальних зборів, мобілізації та приведення військ у стан бойової готовності описаний у кількох нормативно-правових актах. Серед них:

  • Закон «Про військовий обов’язок і військову службу»;
  • Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
  • Закон «Про оборону України»;
  • Військова доктрина України;
  • Інструкція з організації та проведення навчальних зборів з військовозобов’язаними у військових частинах і установах Збройних Сил України, затверджена наказом Міноборони.

Бойова готовність — це стан військ (сил) , який дозволяє їм у встановлені терміни розпочати бойові дії і успішно виконувати бойові завдання. Повна бойова готовність, яку ввела РНБО, — найвища, тобто війська готові приступити до виконання бойових завдань негайно.

Незважаючи на заяви українських політиків і заклики до загальної мобілізації, указу в.о. президента Олександра Турчинова про це все ще немає, а значить, немає і підстав для масового призову. Роль президента в мобілізації чітко визначена відповідним законом: «Вид, обсяги, порядок і термін проведення мобілізації визначаються президентом України. Рішення про проведення відкритої мобілізації має бути негайно оголошено через засоби масової інформації. Рішення про проведення прихованої мобілізації доводиться … по закритих каналах оповіщення в порядку, який визначається президентом України».

Мобілізація визначається законом як комплекс заходів, які здійснюються з метою приведення національної економіки, діяльності органів влади, самоврядування, підприємств і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України — на організацію і штатну чисельність військового часу.

Заклик у разі мобілізації зачіпає військовозобов’язаних запасу у віці від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду. У середньому — до 40 років, хоча, наприклад, для вищих офіцерів — до 65. Військовозобов’язані, яким надійшла повістка військового комісаріату про прибуття для призову на збори зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці. За призваними на збори та резервістами зберігаються місце роботи, посада і середня заробітна плата на підприємстві чи в організації, незалежно від форми власності.

Не підлягають призову під час мобілізації:

  • військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації;
  • військовослужбовці, визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців;
  • чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років, жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років;
  • зайняті постійним доглядом особи, якій більше ніхто не може забезпечити догляд;
  • народні депутати і депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
  • Військовозобов’язані можуть бути зараховані у військовий резерв Збройних Сил та інших військових формувань і в добровільному порядку.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи. За неявку у військкомат за повісткою ухильникам загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн., за порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн., за навмисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка — штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Те, що відбувається в українській армії зараз, — навчальні збори, сказав директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. За його словами, часткова мобілізація зачіпає людей з досвідом військової служби, які протягом певного періоду часу будуть, наприклад, знайомитися з новою технікою, що перебуває на озброєнні ЗСУ.

В інструкції Міноборони зазначено, що навчальні збори можуть бути трьох видів:

  • призначеного складу, коли йде підготовка військовозобов’язаних у складі підрозділів та військових частин ;
  • з підготовки фахівців дефіцитних спеціальностей, яких не вистачає в районах комплектації військових частин ;
  • перевірочні збори.

Роботу за призовом військовозобов’язаних на навчальні збори проводять районні (міські) військові комісаріати за сприяння органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Оповіщення військовозобов’язаних , відібраних кандидатами для призову на навчальні збори, проводиться виключно шляхом вручення повісток встановленого зразка, — а не за допомогою телефонних дзвінків, — в яких зазначено час прибуття до військового комісаріату. Всі військовозобов’язані, які призиваються на навчальні збори, підлягають медичному огляду.

ЛІГА.net