...
Реєструйся

Невиплати компенсації за невикористану відпустку


Грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки не є мінімальною державною гарантією в оплаті праці. Тому у разі її невиплати відсутні підстави для штрафу на підставі абзацу 4 частини другої статті 265 КЗпП. Відповідні висновки містить рішення апеляційного суду.

Обставини судової справи свідчать про те, що інспектори праці за результатами інспекційного відвідування у ФОП встановили факт невиплати звільненому працівникові компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Роботодавець не заперечував, що допустив порушення частини першої статті 83 КЗпП в частині невиплати грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки при звільненні. Проте він уважав незаконним застосування штрафу на підставі абзацу 4 частини другої статті 265 КЗпП. Адже такий штраф загрожує у разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Його розмір становить 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення.

Суд став на бік ФОП і уважає, що грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки не належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці, що передбачені частини першої статті 12 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР та КЗпП.

Зверніть увагу! Суди уважають правомірним в такому випадку застосування штрафу, передбаченого абзацом 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Йдеться про штраф у розмірі мінімальної зарплати як за порушення інших вимог трудового законодавства (див. рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16 липня 2018 року у справі № 809/822/18).
 

Матеріали до теми


Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...