...
Реєструйся

Нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень


Робочий час — це час протягом якого працівник зобов’язаний працювати відповідно до трудового договору і законодавства про працю. Нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. В той же час, підприємства, організації можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу.

Відповідно до умов ст. 52 КЗпП України для працівників установлюється п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. При п’ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня.

На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п’ятиденного робочого тижня є недоцільним, встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. При цьому тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин при тижневій нормі 40 годин, 6 годин при тижневій нормі 36 годин і 4 годин при тижневій нормі 24 годин.

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється власником або уповноваженим ним органом спільно з виборним органом первинної профспілкової організації з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і погодження з місцевою радою.

Статтею 53 КЗпП України передбачено, що напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників, крім працівників яким встановлена скорочена тривалість робочого часу, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Олена Клименко, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області

Джерело: kr.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми