...
Реєструйся

Нова форма обліку доходів і витрат для ФОПів, яка замінить Книгу обліку


Міністерство фінансів України оприлюднило проєкт наказу «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами — підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення». Пропонується затвердити типову форму, за якою буде здійснюватися облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку для відповідних категорій самозайнятих осіб. Відповідно втратить силу наказ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» від 16 вересня 2013 року № 481 (далі — Наказ № 481), яким свого часу були затверджені форма та порядок ведення Книги обліку доходів і витрат.

Нагадаємо, що згідно з п. 177.10 та п. 178.6 ПКУ фізичні особи — підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. На сьогодні ФОПи-загальносистемники і фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, це роблять з використанням форми Книги, затвердженої Наказом № 481. Для ведення Книги у паперовому вигляді ФОПи подають до контролюючого органу за місцем свого обліку прошнурований примірник Книги для її реєстрації.

Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» від 14 липня 2020 року № 786-ІХ (далі — Закон № 786-ІХ) передбачено, що з 1 січня 2021 року фізичні особи — підприємці і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат за типовою формою. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Разом з тим норми щодо ведення обліку доходів та витрат у формі Книги, її порядку ведення Закон № 786-ІХ виключено з ПКУ.

У новій типовій формі враховано наявність обов’язкових відомостей, визначених у статтях 177 та 178 ПКУ. Крім того, у проєкті наказу пропонується забезпечити реалізацію окремих положень ПКУ для фізичних осіб — підприємців у частині включення до складу витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі.

Водночас норми проєкту наказу не передбачають будь-яких додаткових дій фізичних осіб — підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, під час використання типової форми, окрім виконання вимог ПКУ. Також у разі прийняття рішення фізичною особою — підприємцем вести облік за типовою формою на паперових носіях у ПКУ відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

Передбачений проєктом Порядок ведення типової форми встановлює: на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

У разі ведення обліку доходів і витрат у паперовому вигляді самозайнята особа буде зобов’язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа буде зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Фізичні особи — підприємці, зареєстровані як платники ПДВ, не будуть включати до витрат і доходу суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг). Не включаються до доходу ФОП і суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Типова форма буде зберігатися у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис.