...
Реєструйся

Нова модель підготовки поліцейських


Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 29 січня 2018 року № 51 затверджено Концепцію запровадження трирівневої моделі підготовки поліцейських (Концепція).

Метою розроблення Концепції є визначення стратегічних напрямів, засад і механізмів, спрямованих на підвищення якості професійного навчання поліцейських на основі трирівневої моделі їх підготовки, інтегрованої в національну освітню систему і здатної готувати поліцейських будь-якої спеціалізації.

Для досягнення цієї мети необхідно вирішити такі завдання:

1) запровадження державного стандарту підготовки поліцейських;

2) розвиток багаторівневої практико-орієнтованої системи підготовки, що містить мотиваційні елементи для навчання і служби;

3) закріплення за вищими навчальними закладами Міністерства внутрішніх справ України (далі — ВНЗ МВС) міжрегіональних органів і структурних підрозділів центрального органу управління поліцією Національної поліції;

4) забезпечення ВНЗ МВС науково-педагогічним складом, який має актуальні знання і навички поліцейської роботи;

5) формування дієвої системи добору кандидатів на навчання.

Концепцією встановлено рівні професійного навчання поліцейських: базовий рівень професійної освіти, початковий, бакалаврський  та магістерський рівні вищої освіти.

Базовий рівень професійної освіти

Поліцейські, які вперше прийняті на службу в поліції, з метою набуття спеціальних навичок, необхідних для виконання повноважень патрульного поліцейського, зобов’язані пройти первинну професійну підготовку за єдиними навчальними програмами (планами) терміном шість місяців.

У разі успішного закінчення первинної професійної підготовки поліцейським присвоюється кваліфікація «кваліфікований робітник» та видається документ установленого зразка, після чого вони повертаються до органів поліції, з яких були направлені. Наступні шість місяців поліцейські несуть службу на посадах молодшого складу поліції (як правило, у патрульній поліції) під керівництвом наставників.

Поліцейські, які отримали незадовільні оцінки за результатами іспитів, повертаються до органів поліції, з яких вони прибули на навчання, з подальшим звільненням зі служби в поліції.

За деякими спеціалізаціями (наприклад, для оперативних підрозділів кримінальної поліції) може бути передбачено проходження поліцейським перепідготовки без проходження служби на посадах молодшого складу поліції.

Початковий та бакалаврський рівні вищої освіти

Після закінчення строку дії дворічного контракту, укладеного згідно з пунктом 1 частини другої статті 63 Закону України «Про Національну поліцію» (далі — Закон № 580), до якого входять строки первинної професійної підготовки та служби з наставником, вирішується питання щодо продовження їх служби в поліції на підставі наказу (частина шоста статті 63 Закону № 580).

Поліцейські, які виявили бажання просуватися по службі, мають схильність до роботи та відповідні показники за напрямом поліцейської діяльності, можуть бути рекомендовані для підготовки у ВНЗ МВС з урахуванням наявного рівня освіти:

  • поліцейські, які мають базову середню освіту, здобуватимуть освітньо-професійний ступінь молодшого бакалавра;
  • поліцейські, які мають вищу освіту, проходитимуть перепідготовку (спеціалізацію) для потреб Національної поліції України.

Після отримання освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра та відпрацювання на відповідних посадах не менше двох років поліцейські з метою подальшого просування по службі можуть бути рекомендовані для підготовки у ВНЗ МВС для здобуття освітнього ступеня бакалавра.

Успішно виконавши відповідні навчальні програми поліцейські продовжують службу на посадах згідно з набутою кваліфікацією, спеціальністю та спеціалізацією (частина третя статті 74 Закону № 580).

Магістерський рівень вищої освіти

Поліцейські, які мають освітній ступінь бакалавра і відпрацювали на відповідних посадах не менше двох років, з метою подальшого просування по службі можуть бути рекомендовані для вступу до ВНЗ МВС для здобуття освітнього ступеня магістра.

Джерело: ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм зарахування на навчання в Українську військово-медичну академію для військових лікарів
Курси перепідготовки доступні військовослужбовцям Збройних сил України рядового та сержантського складу, які мають вищу медичну або фармацевтичну освіту та сертифікат ...
Зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти: ВРУ ухвалила законопроєкт у першому читанні
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої ...
Про підвищення кваліфікації вчителів без відриву від роботи
Підвищення кваліфікації учителів нерідко відбувається за такою незвичною формою, яка поєднує роботу і підвищення кваліфікації одночасно, що регулюється відповідними графіками ...