...
Реєструйся

Новий порядок Держпраці врятував підприємство від штрафу


Нині у разі виконання припису Держпраці в установлений у ньому строк, роботодавця не штрафують за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці. Адже відповідна норма міститься у Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженому постановою КМУ від 21 серпня 2019 року № 823, чинному із 30 серпня 2019 року (далі — Порядок № 823).

Ця норма стала рятівною для підприємства від штрафу Держпраці у розмірі 166 920 грн.

Адже суд при розгляді спору посилався на статтю 58 Конституції України, за якою нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідно до підпунктів 28–29 раніше чинного Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 (далі — Порядок № 295), у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживались. Однак за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці такі заходи вживались одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.
Що і було зроблено інспектором праці при перевірці.

Проте із 14 травня 2019 року Порядок № 295 скасовано судом. А чинними нормами Порядку № 823 вже не передбачено притягнення до відповідальності, якщо виконаний припис у разі виявлених порушень щодо недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Судове рішення винесено 7 жовтня 2019 року, а тому оскаржувану постанову Держпраці суд скасував.
Джерело: рішення Одеського окружного адміністративного суду від 7 жовтня 2019 року у справі № 420/3783/19.