...
Реєструйся

Новий Трудовий кодекс України: може бути серйозне протистояння, якщо пропозиції профспілок будуть проігноровані


Нова українська влада заявила, що працює над проектом нового Трудового кодексу, метою якого нібито є лібералізація відносин між роботодавцями та працівниками. Доопрацювання та прийняття ТК в новій редакції президент Володимир Зеленський доручив провести до кінця року. Політичний експерт, директор Інституту розвитку профспілкового руху Михайло Чаплига висловив думку, що у варіанті Трудового кодексу від Зе-команди постраждають інтереси найманих працівників.

«Насправді ніякого проекту ліберального Трудового кодексу в уряді і Зеленського не існує. Є набір слайдів, «хотілок», які були спущені власниками зовнішнього боргу України. Тому я виступав і виступаю за те, щоб профспілки розробили свій варіант Трудового кодексу, який би відповідав міжнародним стандартам, був збалансований між інтересами найманого працівника і роботодавця.

І такий варіант Трудового кодексу є. За основу взяли те, що було розроблено до другого читання в минулому парламенті, допрацювали. Зробили це спільно профспілкові організації і політики. Йдеться про варіанти Трудового кодексу, які подані до розгляду фракціями «Батьківщина» і «Опозиційна платформа — За життя!». По-хорошому, немає великої різниці між двома цими проектами, вже зареєстрованими в парламенті.

Уряд же поспішає написати «свій» Трудовий кодекс. Але зробити це грамотно, професійно, конструктивно в стільки короткі терміни нереально. Хіба що вони візьмуть на озброєння грузинський досвід, де Трудовий кодекс вмістився на двох сторінках, а суть його — роботодавець завжди правий. Таке собі узаконене рабство.

Не виключаю, що представників нової української влади будуть намагатися написати альтернативний варіант вже наявними цілісним і схваленим експертами проектів Трудового кодексу. Якщо ж у них нічого не вийде — постараються змінити до невпізнання до другого читання вже наявні варіанти. Упевнений, що нас чекає серйозне протистояння, якщо пропозиції профспілок будуть проігноровані».