...
Реєструйся

Новий український правопис можуть скасувати


Як повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду м. Києва, 31 жовтня 2019 року відбулось підготовче засідання суду щодо визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету Міністрів України «Питання українського правопису» від 22 травня 2019 року № 437 (далі — Постанова № 437).

Суд постановив ухвалу про об’єднання в одне провадження справ № 640/9824/19 та № 640/17064/19, оскільки в обох справах відповідачем є Кабмін і позовні вимоги по своїй суті у них є однорідними. Такі заходи вжито судом на підставі статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України для процесуальної економії часу та єдності судової практики із спірних питань.

Суд також ухвалив закрити підготовче провадження та призначити справу до розгляду по суті 7 листопада 2019 року.

Нагадаємо, нову редакцію Українського правопису оскаржують у суді. У провадженні Окружного адміністративного суду м. Києва вже перебуває справа щодо оскарження Українського правопису в новій редакції за позовом мами семикласниці до Кабінету Міністрів України. На думку позивачки, Уряд, ухвалюючи зміни до правопису, діяв поза межами своїх повноважень і не врахував реального стану розвитку української мови, що ускладнить її вивчення та грамотне використання. У цій справі судом вже було проведено два підготовчі засідання.

Також Окружний адміністративний суд м. Києва відкрив провадження у справі № 640/17064/19 за позовом Громадської організації «Правова держава» до Кабінету Міністрів України щодо визнання незаконною та скасування Постанови № 437, якою було затверджено Український правопис у новій редакції. Третьою особою визначено Міністерство освіти і науки України (далі — МОН).

МОН роз’яснило, що 3 червня 2019 року фінальний текст нової редакції Українського правопису опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук. Із цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мовлення.