...
Реєструйся

Нюанси індексації надбавок і премій


Мінсоцполітики в листі від 27.01.2015 р № 69/13/84-15 надало роз’яснення щодо індексації надбавок і премій

Так, у разі підвищення розмірів мінзарплати або зростання грошових доходів населення без перегляду їхніх мінімальних розмірів, для проведення індексації місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не проводиться. Обчислення індексу інфляції для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення доходів.

Мінсоцполітики зазначило, що надбавки, які не мають разового характеру й передбачені чинним законодавством, є об’єктами індексації та збільшення їх розміру, впливають на визначення базового місяця. Тому місяць, коли вперше встановлюється така надбавка, і місяць, в якому збільшується відсоток цієї надбавки порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

Якщо надбавка була встановлена, а потім якийсь час не виплачувалася і знову була встановлена працівнику в такому ж розмірі, то місяць повторного встановлення надбавки базовим не рахується.

Якщо розмір надбавки зменшується, а потім надбавка знову встановлюється працівникові в такому ж розмірі, базовий місяць теж не змінюється.

Що стосується збільшення розміру премії, то базовий місяць не змінюється. Дана норма прописана і в Порядку проведення індексації грошових доходів населення.

За матеріалами Бухгалтер.ua