...
Реєструйся

Оформлення пенсії за кордоном через ПФУ: покрокова інструкція


Українці, які виїхали за кордон і досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (далі — ПФУ).

Як це зробити?

Потрібно зайти на вебпортал електронних послуг ПФУ й вибрати вкладку «Заява про призначення пенсії». Ознайомитися з інформацію на екрані, перейти за посиланням «Вхід».

Увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (далі — КЕП), після чого виконати такі кроки:

1 крок: у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» виберіть вкладку «Заява на призначення пенсії». Погодьтеся на дистанційне інформування, вибравши спосіб отримання повідомлень про оброблення заяви. Далі виберіть «Продовжити» й вид пенсії, наприклад «Пенсія за віком».

2 крок: заповніть анкету й надайте згоду на передавання й оброблення своїх персональних даних.

3 крок: прикріпіть скан-копії документів, перелік яких буде наведений перед формуванням заяви.

Після цих етапів на екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії. У разі потреби внесені до заяви дані можна відредагувати. Завершення всіх операцій — заява підписується за допомогою КЕП і відправляється до ПФУ натисканням кнопки «Підписати та відправити до ПФУ».

Про стан оброблення заяви й ухвалене рішення щодо призначення пенсії Фонд повідомить вас тим способом, який ви вибрали.

Також ви можете ознайомитися зі статтею «Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки: про головне».

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Матеріали до теми


Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...