...
Реєструйся

Оформлення співробітника, який вступив до тероборони


Сили територіальної оборони Збройних Сил України – це окремий рід сил Збройних Сил України, на який покладаються організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони. Це визначено в п. 15 ч. 1 ст. 1 Закону України від 16 липня 2021 року № 1702-IX «Про основи національного спротиву» (далі — Закон № 1702).

Також у ч. 1 ст. 9 Закону № 1702 зазначено, що комплектування Сил територіальної оборони ЗСУ здійснюють:

  • у мирний час – військовослужбовцями за контрактом і за призовом – особами офіцерського складу;
  • в особливий період – військовослужбовцями за контрактом, за призовом – особами офіцерського складу та територіальним резервом.

Призов, тобто залучення осіб до виконання завдань Сил територіальної оборони ЗСУ у зв’язку з мобілізацією, не передбачає надсилання повісток. Виклик здійснюють шляхом інформування в телефонному режимі безпосередньо військовозобов’язаного відповідним районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

На підставі цього працівник, якого викликали до Сил територіальної оборони ЗСУ, має повідомити свого керівника. Якщо є можливість, то він може написати заяву про увільнення від роботи у зв’язку з вибуттям у військову частину. На думку автора, якщо такої можливості в працівника немає через різні об’єктивні причини, він може надіслати повідомлення в електронній формі поштою або в месенджері.

Керівник підприємства (установи, організації) на підставі повідомлення чи заяви працівника видає наказ про увільнення працівника від роботи у зв’язку з призовом на військову службу у зв’язку з мобілізацією з дня відсутності на роботі зі збереженням місця роботи та середнього заробітку. Цей наказ потрібен для забезпечення гарантій, передбачених у ч. 3 ст. 119 КЗпП:

«За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову».

Відсутність працівника за період виконання ним завдань у Силах територіальної оборони ЗСУ відображають у табелі обліку робочого часу позначенням “ІН” (чи “22”) ─ як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори тощо).

Автор: Інна Журавська

Джерело: Інтербух

Матеріали до теми


Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика (добірка від «КАДРОВИК.UA»)
Перед кадровиками і бухгалтерами постає завдання правильно оформити всі належні документи на мобілізованого працівника та здійснити гарантовані нарахування. Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» випустила ...
Фахівці сфери соціального захисту населення зможуть долучитися до кадрового резерву для роботи на ДОТ
Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку формування кадрового резерву працівників сфери соціального захисту населення для роботи на деокупованих територіях України». ...