...
Реєструйся

Окремі нюанси надання і виплати допомоги по вагітності та пологах


Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами є однією з гарантій, пов’язаних з охороною материнства, і надається вагітним жінкам для того, щоб вони могли підготуватися до пологів, а також зміцнити здоров’я після народження дитини.

Кожна жінка має право на таку відпустку (126 календарних днів, 70 календарних днів — до пологів і 56 — після пологів) на підставі листка непрацездатності, що видається з 30 тижнів вагітності. Жінкам, які належать до 1–3-ї категорій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається з 27 тижнів вагітності на 180 календарних днів (90 — до пологів і 90 — після них).

Пунктом 6.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455 передбачено, що у випадку передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовий період жінці додатково видають листок непрацездатності на 14 календарних днів (окрім жінок, віднесених до 1–3-ї категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка яких у зв’язку з вагітністю та пологами має більшу тривалість).

На підставі цього листка непрацездатності раніше надана на 126 календарних днів відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами продовжується ще на 14 календарних днів. Цей листок непрацездатності оплачується аналогічно попередньому, виданому жінці на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тому що це той самий страховий випадок з тим самим розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати.

Середню заробітну плату для нарахування допомоги по вагітності та пологах розраховують згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 439). Цим Порядком не передбачено пільг для окремих категорій застрахованих осіб при обчисленні середньої заробітної плати, у т. ч. для розрахунку допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам, що мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами допомогу виплачують у розмірі 100% середньої заробітної плати працівниці незалежно від страхового стажу.

Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно і виплачується в повному обсязі за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Чинним законодавством не передбачено виплати заробітної плати й допомоги по вагітності та пологах за той самий період. Якщо жінка за власним бажанням продовжувала працювати, хоча їй було видано листок непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах їй виплатять тільки за дні фактично використаної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. За дні, у які вона продовжувала працювати, їй буде виплачено заробітну плату.

ФСС з ТВП