...
Реєструйся

ОМБУДСМЕН ДОПОМОЖЕ НАПРАЦЮВАТИ ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО ПЕНСІЇ ДЛЯ ЧОРНОБИЛЬЦІВ


Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зустрілась із представниками «Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля» та громадських організацій інвалідів-ветеранів Чорнобиля.

«Представники організацій ветеранів Чорнобиля звернулись до Уповноваженого з проханням захистити їхнє право на гідне пенсійне забезпечення. Адже на сьогодні існують неоднакові підходи щодо пенсійного забезпечення ліквідаторів ЧАЕС щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, які не були військовослужбовцями строкової служби, порівняно з особами, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю», – йдеться у повідомленні.

«Це питання знаходиться на постійному контролі в Офісі Омбудсмана. Втім, вирішення даної проблеми можливе лише через внесення змін до чинних нормативно – правових актів, зокрема до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та до Постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 р. «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», – зазначила Людмила Денісова.

Уповноважений та представники громадських організацій домовилися створити робочу групу з метою напрацювання законопроекту про внесення змін до ст.59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для врегулювання цього питання.

Людмила Денісова поінформувала, що на початку грудня в Офісі Омбудсмана відбудеться чергове засідання Координаційної ради з питань захисту соціальних прав, де обговорюватиметься питання «Про стан реалізації прав осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи». На засіданні будуть розглянуті можливі шляхи поновлення прав на належне пенсійне забезпечення, соціальний захист, безкоштовне медичне обслуговування та пільговий проїзд цих категорій громадян.

За результатами опрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Людмила Денісова внесла зауваження та пропозиції Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо суттєвого збільшення видатків для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...