...
Реєструйся

Оновлено порядок сплати пенсійного збору


Кабмін затвердив нову редакцію Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Відповідні зміни внесено постановою від 27.05.2015 р № 331

Так, під час покупки фізособою іноземної валюти банк (фінансова установа) нараховує (утримує) і перераховує пенсійний збір за рахунок коштів такої особи.

У квитанції про здійснення валютно-обмінної операції вказується сума сплаченого пенсійного збору.

Крім іншого, постановою також передбачено, що пенсійний збір під час таврування ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів сплачується:

•— фізособами — при здійсненні казенними підприємствами пробірного контролю таврування державним пробірним клеймом ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, поданих фізособами. Казенні підприємства пробірного контролю здійснюють видачу таким особам таврованих ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів за наявності платіжного документа про сплату збору;

•— суб’єктами господарювання — протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому цей збір був нарахований. Такі суб’єкти протягом п’яти календарних днів після граничного строку сплати збору подають казенному підприємству пробірного контролю платіжні документи про його сплату.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року введено додатковий пенсійний збір у розмірі 2% з купівлі фізособами валюти і 10% від вартості основного дорогоцінного металу (золота, срібла, платини, паладію) у перерахунку на вагу чистого металу, що міститься в сплаві, з якого виготовлено ювелірний або побутовий виріб.