...
Реєструйся

Оновлений порядок надання страхових виплат і послуг внутрішньо переміщеним особам


Внутрішньо переміщені особи, які отримали травми на виробництві (професійні захворювання), починаючи з 28 грудня 2018 року забезпечуватимуться страховими виплатами і фінансуванням медико-соціальних послуг, які проводяться Фондом соціального страхування України, за новим порядком затвердженим постановою правління ФССУ від 12 грудня 2018 року.

Оновлений порядок вдосконалив механізм надання особам, які були вимушені покинути тимчасово окуповану територію, щомісячних і одноразових страхових виплат, а також фінансування витрат на медичну і соціальну допомогу.

Зокрема, врегульовано питання надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві.

У разі, якщо внутрішньо переміщена особа не змогла реалізувати своє право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання через страхувальника, який не перемістився на територію, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, або страхувальника, який після переміщення не виконує свої функції в повному обсязі, вона може звернутися за призначенням такої допомоги до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення за місцем фактичного проживання (перебування).

Робочі органи виконавчої дирекції Фонду при наявності оригіналу листка непрацездатності зможуть профінансувати допомогу по тимчасовій втраті працездатності безпосередньо потерпілим на виробництві, які перемістились на підконтрольну українській владі територію.

Крім того, у разі виїзду внутрішньо переміщеної особи на постійне місце проживання за межі України, страхові виплати проводяться робочим органом або його відділенням, яке здійснювало виплати на дату виїзду, в порядку, передбаченому міжнародними договорами та Порядком здійснення страхових виплат, призначених у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, які спричинили втрату працездатності, особам, що виїхали за межі України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2001 № 998.

Призначення, продовження (відновлення) та припинення страхових виплат внутрішньо переміщеним особам здійснюється на підставі рішення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворених районними державними адміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах рад.

Страхові виплати внутрішньо переміщеним особам призначаються робочим органом виконавчої дирекції Фонду або його відділенням за місцем фактичного проживання (перебування) за наявності документів, передбачених загальним порядком призначення, перерахування та проведення страхових виплат, та копії довідки про взяття на облік і рішення Комісії.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Яка різниця між е-лікарняним та медичним висновком про тимчасову непрацездатність
Медичний висновок про тимчасову непрацездатність та е-лікарняний, який є електронним аналогом паперового листка непрацездатності, — два різні електронні документи, тісно ...
Тепер можна змінити страхувальника у сформованому листку непрацездатності
Відповідне програмне забезпечення доопрацьоване Пенсійним фондом України. Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного ...
Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...
Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...