...
Реєструйся

«Оптимізації трудових відносин в період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»: відповідь на запитання з 5 модуля


У посібнику «Оптимізації трудових відносин в період воєнного стану: ТОП-55 відповідей», який підготувала редакція «КАДРОВИК.UA», є 6 тематичних модулів, що складаються з теоретичної частини й запитань кадровиків. Розглянемо запитання з п’ятого модуля «Звільнення працівників: зміни законодавства».

Чи можуть працівника звільнити за прогул під час дії воєнного стану?

Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-IX не містить заборони щодо звільнення працівника на підставі пункту 4 статті 40 Кодексу законів про працю України, тобто за прогул (у т. ч. відсутність на роботі більше ніж 3 години протягом робочого дня) без поважних причин. Але при цьому роботодавцю треба усвідомлювати, що такий прогул має бути вчинений працівником саме без поважних причин.

Тобто для дотримання процедури звільнення працівника за прогул роботодавець має отримати від нього пояснення щодо відсутності, для того щоб виключити причину відсутності, яка буде пов’язана з проведенням бойових дій на відповідній території, побоюванням працівника за життя та здоров’я.

В умовах воєнного стану лише зажадати пояснень від працівника буде недостатньо, оскільки факти мають бути ретельно з’ясовані.

Також слід зазначити, що звільнення працівника, який не з’являється на роботі внаслідок обставин, пов’язаних із бойовими діями, можливе тільки за наявності відповідної заяви працівника про звільнення. Звільнення за прогул без поважної причини в такій ситуації неприпустиме.

Більше відповідей на запитання шукайте в ексклюзивному посібнику «Оптимізації трудових відносин в період воєнного стану: ТОП-55 відповідей» від редакції журналу «КАДРОВИК.UA».

Матеріали до теми


Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого
Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...