...
Реєструйся

Опубліковано Закон, що змінює умови виплати допомоги по безробіттю


Опублікований 28 жовтня 2022 року в офіційній пресі Закон України від 21 вересня 2022 року № 2622-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» змінює багато норм, які стосуються умов і тривалості виплати допомоги по безробіттю.

Зокрема, право на допомогу по безробіттю можна буде отримувати, якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становитиме не менше ніж 7 місяців (раніше було 6 місяців).

До того ж більшості зареєстрованим безробітним допомогу по безробіттю визначатимуть залежно від страхового стажу:

  • до 3 років — 180 календарних днів;
  • від 3 до 6 років — 210 календарних днів;
  • від 6 до 12 років — 240 календарних днів;
  • від 12 до 18 років — 270 календарних днів;
  • від 18 до 24 років — 300 календарних днів;
  • від 24 до 30 років — 330 календарних днів;
  • понад 30 років — 360 календарних днів.

Розмір допомоги по безробіттю визначатимуть у відсотках до середньої зарплати (доходу) залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду для цієї категорії осіб:

  • до 3 років — 50 %;
  • від 3 до 6 років — 55 %;
  • від 6 до 12 років — 60 %;
  • від 12 до 18 років — 65 %;
  • від 18 до 24 років — 70 %;
  • від 24 до 30 років — 75 %;
  • понад 30 років — 80 %.

Допомогу по безробіттю виплачуватимуть залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перша половина строку тривалості виплати допомоги по безробіттю — 100 %;
  • надалі — 50 %.

Також змінено умови компенсації фактичних витрат у розмірі ЄСВ за працевлаштованого безробітного.

Зокрема, роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше як п’ять років, осіб, зазначених у пункті 6 і 8 частини 1 статті 14 Закону про зайнятість, та які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, компенсуються 50 % фактичних витрат на оплату праці, але не більше ніж розмір мінімальної заробітної плати. Загальна тривалість виплати компенсації становить шість місяців.

Роботодавцю, що працевлаштовує особу, яка перебуває в статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців, за направленням центру зайнятості, строком не менше ніж на два роки компенсуються фактичні витрати в розмірі ЄСВ за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, але не більше ніж подвійний розмір мінімального страхового внеску. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців.

Роботодавцю, який упродовж 12 календарних місяців забезпечував створення нових робочих місць, працевлаштовував на них працівників й упродовж цього періоду щомісяця здійснював їм виплату зарплати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну особу, протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну таку особу щомісяця за рахунок коштів Державного бюджету України компенсуються фактичні витрати в розмірі 50 % суми нарахованого ЄСВ за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Запис кадрового семінару "Зміни законодавства - 2022"

Матеріали до теми


Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...
Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...