...
Реєструйся

Особливості оплати навчальних відпусток


Мінсоцполітики у листі № 2/13/116-13 нагадало, що право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням у ВНЗ, мають лише працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у за вечірньою та заочною формами навчання.

Такі відпустки надаються лише працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.

Для отримання додаткової сплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням працівнику-студенту необхідно:

  • надати роботодавцю довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначається: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається, період сесії, встановлений навчальним закладом, підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановних занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи);
  • написати заяву про надання такої відпустки.

Для роботодавця підтвердженням того, що працівник-студент успішно навчається (тобто за ним немає академзаборгованості) та тривалості перебування у навчальній відпустці є довідка-виклик навчального закладу. Вимоги адміністрації підприємства щодо отримання від навчального закладу після завершення сесії довідок про відсутність за працівником-студентом академзаборгованості чи повернення на підприємство другої відрізної частини довідки-виклику є неправомірними.

На час такої відпустки за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата. Нарахування відпускних провадиться згідно з наказом роботодавця, виплата — не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Також, на роботодавця незалежно від форми власності підприємства покладається обов’язок оплачувати працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад один раз на рік на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів — у розмірі 50 % вартості проїзду. У такому ж розмірі провадиться оплата проїзду для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів.

У випадку, коли працівник під час сесії у ВНЗ, що знаходиться в іншому населеному пункті, захворів, у зв’язку з чим повернувся через тиждень після закінчення навчальної відпустки і надав роботодавцю підтверджуючий тимчасову непрацездатність документ, засвідчений в установленому порядку, то на думку Мінсоцполітики, проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад йому має бути оплачено у розмірі 50 % вартості проїзду. Оплата проїзду провадиться згідно з правилами оплати проїзду при відрядженнях.