...
Реєструйся

Падіння — поширена травма на виробництві


За видами подій загального травматизму на виробництві протягом 10 місяців 2022 року близько 30 % травмування сталося через падіння (під час пересування, з висоти, у колодязь, ємність, яму тощо).

Падіння на робочому місці буває 2 видів:

1) падіння на одному рівні переміщення — спотикання при нерівній поверхні, прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею;

2) падіння з поточної поверхні на інший рівень — зі сходів, драбин, з рівня виконання робіт на нижні поверхи тощо.

Найчастіше працівники травмуються в осінньо-зимовий період через такі фактори:

  • низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина, туман, сильний вітер);
  • слизька поверхня доріг, тротуарів;
  • падіння бурульок, льодових (снігових) наростів, крижаних брил;
  • недостатня освітленість території, робочих місць, проходів і проїздів у темну пору доби тощо.

Які основні заходи для мінімізації ризику травмувань через падіння?

  1. Усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими є залишкова вологість поверхні.
  2. Незахаращеність пішохідних доріжок у виробничому приміщенні й проходах.
  3. Достатня оглядовість при перенесенні вантажів.
  4. Усі проходи, проїзди й доріжки повинні бути достатньо освітлені.
  5. Завжди необхідно носити зручне взуття на неслизькій підошві.
  6. Використання безпечної драбини. Заборонено експлуатувати стільці або столи, а також випадкові поверхні й предмети як опору.
  7. Застосування в небезпечних зонах знаків безпеки згідно з Технічним регламентом знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2009 року № 1262.

В осінньо-зимовий період необхідно забезпечити:

  1. Формування пішохідних доріжок, проїздів і стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ, організацій. За наявності снігового покриття своєчасно проводити відповідні роботи (прибирання та посипання речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці). Прибирання територій здійснюють у такій послідовності:
  • спочатку — тротуари, пішохідні доріжки до основних будівель;
  • потім — дворові території.

У випадку ожеледі тротуари й пішохідні доріжки посипають піском. Прибирання, крім снігоочищення під час снігопадів, проводять у ранкові або вечірні години. Якщо льодова плівка зберігається, дію повторюють через 2–3  години.

  1. Очищення покрівлі будівель від снігу — відповідно до Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27 березня 2007 року № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07).
  2. Працівників, які працюють на відкритій території, забезпечують ЗІЗ від знижених температур відповідно до вимог ДСТУ EN 342:2017.
  3. Очищати покрівлі можуть особи, які мають відповідну професійну підготовку, пройшли медичний огляд, інструктаж, навчання та перевірку знань із безпеки праці, забезпечені спецзнаряддям і ЗІЗ.

Замовляйте посібник «Все про дії персоналу підприємства під час відключення електроенергії» за ВИГІДНОЮ ціною.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...