...
Реєструйся

Пенсійний фонд: єдиний соцвнесок сплачується фізособами-підприємцями тільки за прибуткові місяці


Пенсійний фонд у листі від 22.06.2011 року № 12657/03-20 дійшов висновку, що єдиний внесок у сумі не менше мінімального страхового внеску сплачується підприємцями за підсумками року тільки за ті місяці, в яких вони мали дохід (прибуток).

Такий висновок обгрунтовується положеннями п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, згідно з яким сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Також в обгрунтуванні наведені положення пп. 4.5.2 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, згідно з яким ФОП, які не є “єдиноподатниками”, за себе і членів своєї сім’ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів. Розмір платежів — 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум ПДФО.

Ці суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ними до 1 квітня наступного року, на підставі даних річної податкової декларації. При цьому сума ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску на кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Нагадаємо, що згідно з ч. 11 ст. 8 Закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” ФОП, крім “спрощенців”, нараховують єдиний внесок в розмірі 34,7% на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, яка підлягає обкладенню ПДФО.

З урахуванням розглянутого листа, на нашу думку, це означає, що якщо за підсумками року сума ЄСВ, сплачена з доходу (прибутку) ФОП, виявиться менше річної суми мінімальних страхових внесків, то за місяці, що ця сума не покриває, вважається, що дохід отриманий не був, а, отже, ЄСВ не сплачувався. Наприклад, якщо дохід за підсумками року склав 5 000 гривень, з нього сплачено ЄСВ у розмірі 1735 грн, а мінімальний страховий внесок становить 333 гривні, то вважається, що ЄСВ був сплачений тільки за 5 місяців.

Євген Даниленко, “ЮРИСТ & ЗАКОН”

Джерело: news.ligazakon.ua