...
Реєструйся

ПЕНСІОНЕРИ НЕ СКОРО ПОБАЧАТЬ ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ


Найближче підвищення пенсій передбачається не раніше вересня 2019 року.

У 2014 році була призупинена норма щодо щорічного підвищення пенсій до поліпшення економічної ситуації в країні

Законом України від 03.10.2017 № 2148 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” було скасовано індексацію пенсій відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення і введено норми до ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо щорічної індексації пенсій. Тобто було відновлено щорічне підвищення пенсії, проте таке підвищення вже названо “індексацією” пенсій. При цьому суттєво змінено сам порядок підвищення (індексації) пенсій.

Відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”щорічна індексація раніше призначених пенсій здійснюватиметься шляхом збільшення показника середньої зарплати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Зокрема, при обчисленні пенсій, призначених до 01.01.2018 р. застосовується усереднений показник середньої зарплати за 2014 – 2016 роки – 3764,40 грн., а призначених у 2018 році – усереднений показник середньої зарплати за 2016 та 2017 роки – 5 377,90 грн.

П. 4 прим.5 Прикінцевих положень зазначеного Закону передбачено, що у 2019-2020 роках показник середньої зарплати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 % показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 % показника зростання середньої зарплати (доходу) в Україні,з якої сплачено страхові внески, за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

Тобто, якщо припустімо показник зростання споживчих цін за 2018 рік складе 9% і середня зарплата в країні за цей же період зросте на 25%, то показник середньої зарплати, який застосовується для обчислення пенсій, буде збільшено для перерахунку пенсій на 17 % (9х50% + 25х50%).

Чинною редакцією ч. 2 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” не передбачено з якої дати перераховуватимуться пенсії. Визначено, що дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабміну.

Нещодавно, 31 серпня 2018 р. у Мінфіні відбулася зустріч сторін соціального діалогу в рамках обговорення пропозицій сторін до проекту Держбюджету-2019, в ході якої зазначалося, що підвищення пенсій з урахуванням показників зростання споживчих цін та зростання середньої зарплати передбачається здійснити з 1 вересня 2019 року.

Дане роз’яснення надало Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ на своєму веб-порталі.

Джерело: ligazakon.net

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму разом зі щорічною індексацією буде здійснено перерахунок пенсій
Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 березня 2024 року ...