...
Реєструйся

Пенсія після встановлення інвалідності внаслідок війни


ЗАПИТАННЯ

В період проходження військової служби отримав поранення, внаслідок чого визнаний особою з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи. Після лікування та реабілітації продовжив службу. На яку пенсію я маю право?

 

ВІДПОВІДЬ

Особа, якій встановлено інвалідність, зокрема внаслідок війни, при виконанні умов, визначених законодавством, має право на пенсію.  Умови призначення пенсій по інвалідності військовослужбовцям визначено Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон № 2262) та Законом України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058).

Право на призначення пенсії по інвалідності на підставі Закону № 1058 залежить від тривалості набутого страхового стажу:

  • на час настання інвалідності

або

  • на день звернення за пенсією залежно від групи інвалідності.

Так, пенсія по  інвалідності ІІІ групи призначається (зокрема при перебуванні на службі) за наявності в особи страхового стажу від 1 до 15 років (необхідна тривалість страхового стажу залежить від віку, в якому встановлено інвалідність).

 

Електронні та паперові трудові книжки: актуальні запитання — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Пенсія по інвалідності відповідно до Закону № 2262 призначається  після звільнення зі служби, на підставі заяви та комплекту документів, які готують уповноважені органи силових міністерств та відомств.

Важливо! Мінімальна пенсійна виплата для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи (незалежно від закону, згідно з яким її  призначено) не може бути нижче 360 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ПМ), з 01 грудня 2022 року – 7534,80 грн (2093,00 грн x 360 %, де 2093,00 – ПМ).

У трудовій книжці неправильно зазначено по батькові працівника: як внести виправлення? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: ПФУ

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...
Депутати відмовилися від ідеї накопичувальної пенсії з відрахуваннями роботодавців
Верховна Рада відхилила під час розгляду у першому читанні законопроєкт «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№ 9212). Нагадаємо, що законопроєкт пропонував ...