...
Реєструйся

Переведення працівника: як бути з повідомленням


ЗАПИТАННЯ

Працівника буде прийнято на підприємство у порядку переведення з іншого підприємства. Чи потрібно у цьому випадку подавати повідомлення до ДПС?

 

ВІДПОВІДЬ

Так, потрібно.

Насамперед нагадаємо роботодавцям основні моменти, пов’язані з поданням повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту (далі — Повідомлення).

 

Повідомлення про прийняття

Згідно з частиною третьою статті 24 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), працівник не може бути допущений до роботи без:

1) укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням) роботодавця;

2) повідомлення податкового органу про прийняття працівника на роботу.

Форма Повідомлення затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту».

Звичайні роботодавці інформують податківців про прийняття на роботу працівників за трудовими договорами (контрактами). А резиденти Дія Сіті — про прийняття на роботу працівників та укладення гіг-контрактів із гіг-спеціалістами. Оскільки  наше питання стосується працівників звичайного підприємства, тому далі йтиметься про звичайних роботодавців.

 

Інструктаж, навчання, стажування при працевлаштуванні, виробнича практика: як їх оформити, організувати та правильно провести — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Під час воєнного стану роботодавці не звільнені від обов’язку подавати Повідомлення

Повідомлення подаємо до територіальних органів Державної податкової служби (ДПС) за місцем обліку роботодавця як платника ЄСВ. При цьому ДПС лише приймає від страхувальника Повідомлення. Далі інформація, що міститься в ньому, передається до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування.

Способи і строк подання

Повідомлення подається засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) відповідальних осіб.

За відсутності технічної можливості подання Повідомлення з використанням КЕП, воно може надаватися у формі документа на папері разом із копією в електронній формі. А ось можливості подання Повідомлення виключно на папері, на жаль, не передбачено.

 

Роботодавцям потрібно подавати Повідомлення після видання наказу про прийняття на роботу, але до фактичного допуску працівника до роботи.

Чи можна його подати в день допуску працівника до роботи? Так, якщо працівник приступить до роботи пізніше, ніж буде подане Повідомлення. Наприклад, якщо працівник починає свою роботу о 16:00, а Повідомлення надано о 09:00, то положення статті 24 КЗпП порушені не будуть.

Однак для того, щоб уникнути можливих непорозумінь з інспекторами праці, все ж рекомендуємо подавати Повідомлення напередодні першого робочого дня працівника.

Відсторонення від роботи: що воно означає та коли його можна застосовувати? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Переведення працівника

Переведення на іншу посаду. Повідомляти податківців про переведення на іншу посаду в межах раніше укладеного трудового договору не потрібно. Тому в разі переміщення чи переведення працівника на іншу роботу (посаду) у одного і того ж роботодавця Повідомлення не подаємо. І це логічно, адже внаслідок таких дій трудові відносини між працівником і роботодавцем не припиняються, і новий трудовий договір не укладається.

Переведення на інше підприємство. Якщо переведення працівника з одного підприємства на інше реалізується шляхом звільнення на підставі пункту 5 частини першої статті 36 КЗпП, тоді без Повідомлення не обійтись.

Річ у тім, що особливістю такого переведення є те, що працівник переходить від одного роботодавця до іншого й при цьому його посада може змінюватися або може залишатися такою ж. Водночас робота надалі здійснюватиметься за новим трудовим договором, а тому потрібне і нове Повідомлення.

Тож підсумуємо: у ситуації, що розглядається, перед допуском працівника до роботи роботодавцю обов’язково потрібно направити Повідомлення до органів ДПС.

Висновки. У разі переведення працівника на іншу посаду у цього ж роботодавця трудові відносини між ними не припиняються, тому подавати Повідомлення до ДПС не потрібно.

Якщо працівника прийнято на підприємство за переведенням, то перед допуском його до роботи потрібно у загальному порядку подати Повідомлення до ДПС.

 

Чи потрібно підприємству відправляти повідомлення до ТЦК та СП про відстрочку військовозобов’язаного? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Володимир Будз,

експерт з питань оплати праці журналу «Бюджетна бухгалтерія»

Джерело: Бухгалтер бюджетної установи

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...