...
Реєструйся

Періодичність проходження медоглядів електротехнічного персоналу на підприємстві: роз’яснення


Метою попереднього (під час прийняття на роботу) чи періодичного (протягом трудової діяльності) медичного огляду є визначення стану здоров’я працівника та можливості виконання ним без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу; своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, та інше.

Медичні огляди працівників на підприємстві

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ України № 246 від 21 травня 2007 року, призначений для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року підприємств, установ та організацій,незалежно від форм власності.

Роботи на кабельних лініях і діючих електроустановках відносяться до робіт з підвищеною небезпекою (пункт 3 Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26 січня 2005 року № 15).

Роботи з обслуговування діючої електроустановки напругою до і вище 1000 В та виконання в них оперативних переключень, налагоджувальних, монтажних робіт та високовольтних випробувань, роботи під напругою в електроустановках до і вище 1000 В, роботи, пов’язані з діючим енергетичним обладнанням, відносяться до робіт, де є потреба у професійному доборі (пункт п’ятий Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженого наказом МОЗ України та Держнаглядохоронпраці № 263/121 від 23 вересня 1994 pоку).

Періодичність проведення медичних оглядів

Періодичність проведення медичних оглядів, фах лікарів, які беруть участь у їх проведенні, перелік необхідних лабораторних, функціональних та інших досліджень, медичні протипоказання допуску до виконання робіт, пов’язані із впливом виробничих факторів, визначені в Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеному в Додатку 4, та Переліку робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеному в Додатку 5.

У пункті 2 Додатку 5 до Порядку № 246 для електротехнічного персоналу, що виконує роботи з оперативного обслуговування і ремонту діючих електроустановок напругою 127 В і вище змінного струму і 110 В постійного струму, а також монтажні та налагоджувальні роботи, дослідження та вимірювання у цих електроустановках, встановлена періодичність медичного огляду — один раз на 2 роки.

Роботодавець не лише здійснює контроль за проведенням медичних оглядів у строки, погоджені з закладом охорони здоров’я, але і організовує за свій рахунок проведення медичних оглядів як для вже працюючих на підприємстві працівників, так і для тих, які приймаються на роботу.

Джерело: за матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...
Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Терміни розгляду листків непрацездатності для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами
Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності — частина ...