...
Реєструйся

Підприємець повинен сплатити штрафи від Держпраці навіть після припинення діяльності


Навіть якщо ФОП припинив свою діяльність, то це не врятує його від штрафу за порушення трудового законодавства, яке виявили в ході інспекційного відвідування, що відбулося до моменту припинення підприємницької діяльності. Це випливає із постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2020 року у справі № 460/2318/19.

ФОП просив суд скасувати постанову Держпраці про накладання штрафу, оскільки її винесено після припинення підприємницької діяльності, що свідчить про неможливість притягнення ФОП до відповідальності згідно з абзацем 2 частини другої статті 265 Кодексу законів про працю.

І якщо суд першої інстанції підтримав позивача, то апеляцію виграла Держпраці. В апеляційні скарзі вказувалось, що за результатами інспекційного відвідування виявили допуск працівника до роботи без укладення трудового договору. На момент призначення та проведення інспекційного відвідування, винесення припису про усунення виявлених порушень в ЄДР ФОП значився таким, що зареєстрований та відомостей про припинення його господарської діяльності не було.

Апеляційний суд зазначив, що однією із особливостей підстав припинення зобов’язань для ФОП є те, що у випадку припинення суб’єкта підприємницької діяльності — фізособи (виключення з реєстру суб’єктів підприємницької діяльності) її зобов’язання не припиняються, а залишаються за нею як фізособою. Адже фізособа не перестає існувати. ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Відтак, апеляційний суд вважає безпідставними доводи про наявність підстав для визнання протиправною та скасування оскаржуваної постанови з підстав припинення державної реєстрації ФОП. Інспекційне відвідування ФОП проводилось до припинення реєстрації госпдіяльності суб’єкта господарювання та порушення норм законодавства про працю встановлено під час здійснення ФОП госпдіяльності, а зобов’язання, набуті підприємцем під час госпдіяльності, залишаються навіть після припинення держ реєстрації госпдіяльності ФОП.