...
Реєструйся

Підписано закон про трирічне бюджетне планування


Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо запровадження середньострокового бюджетного планування)» від 23.03.2017 № 1974-VIII, який передбачає запровадження середньострокового бюджетного планування. Закон спрямований на впровадження бюджетного планування на довше ніж 1 рік. Закон дозволить уже в 2017 р. перейти на середньострокове бюджетне планування — формувати бюджет і прогнози одразу на наступні 3 роки.

Основний ефект від прийняття закону полягає в тому, що використання найбільш актуальних макроекономічних показників дозволить зробити точніші прогнози й на наступні два роки після планового.

Документом запропоновано встановити, що Міністерство фінансів України подає зазначені проекти актів на розгляд до Кабміну до 01.06.2017, а Кабмін розглядає і затверджує їх у двотижневий термін з дня подання.

Зокрема, перехід до середньострокового бюджетного планування в Україні є не просто технічною зміною у формуванні бюджету шляхом додавання ще двох бюджетних періодів до розрахунків, а системною зміною бюджетної політики, яка має забезпечити стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів і відповідний розподіл обмежених ресурсів; посилення бюджетної дисципліни шляхом визначення та відображення наслідків поточної політики протягом наступних років і забезпечення дотримання стель видатків, а також підвищення передбачуваності бюджетних ресурсів і планування заходів політики відповідно.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»