...
Реєструйся

Підвищення рівня соціального захисту застрахованих осіб та потерпілих від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання: новий законопроєкт


У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо підвищення рівня соціального захисту застрахованих осіб та потерпілих від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання № 9417-1 від 12 липня 2023 року.

Соціальне страхування: новації-2023 — читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

 У обґрунтуванні необхідності прийняття законопроєкту зазначається, що виникла потреба удосконалення деяких положень, у тому числі під час дії воєнного стану, Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-ХІV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105). Зокрема, є необхідність уточнення норм Закону № 1105 щодо порядку надання потерпілим на виробництві соціальних та медичних послуг та відшкодування витрат на соціальні послуги за рахунок коштів соціального страхування та визначення суб’єкта, до повноважень якого віднесено встановлення такого порядку.

Метою прийняття законопроєкту визначено підвищення рівня соціального захисту потерпілих від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які потребують надання соціальних та/або медичних послуг.

Уповноважені особи з питань призначення страхових виплат за соціальним страхуванням: документальне оформлення — читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Законопроєктом передбачається визначити та внести необхідні зміни у абзац сьомий статті 36 Закону № 1105, що соціальні послуги, у тому числі на необхідний догляд, а також медичні послуги потерпілому надаються та розраховуються відповідно до оцінки потреб потерпілого відповідно до Законів України «Про соціальні послуги», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», а особливості організації надання соціальних та медичних послуг потерпілим, компенсації вартості соціальних послуг визначаються Кабінетом Міністрів України.

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...