...
Реєструйся

Мікрогранти для бізнесу: в Держслужбі зайнятості відповіли на найпоширеніші питання


Державна служба зайнятості опублікувала добірку відповідей на найбільш поширені питання, які стосуються грантових програм: «Власна справа» і «Грант для ветеранів та їх подружжя».

Деякі з них:

  1. Що робити в разі необхідності внесення змін у цільове призначення отриманих коштів гранту?

У межах наданої суми мікрогранту до цільового призначення мікрогранту можуть бути внесені зміни вже після їх затвердження рішенням комісії Державного центру зайнятості. У разі зміни цільового призначення коштів гранту отримувач звертається до Державного центру зайнятості з відповідною заявою, викладеною в довільній формі з наданням обґрунтування зміни цільового призначення коштів мікрогранту.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

  1. У заявці на отримання гранту розділ «План надходжень та витрат на 36 місяців» заповнюють з урахуванням надходжень по вже діючому бізнесу чи лише по плановому?

План надходжень передбачає можливість вказати в окремому рядку надходження від діючого бізнесу.

  1. Чи можна змінити місто реалізації бізнесу після того, як уже отримано грант і підписано договір з уповноваженим банком?

Так, грантоотримувач має право змінити місце провадження господарської діяльності. В цьому випадку необхідно подати до вашого регіонального центру зайнятості заяву-повідомлення та довідку за формою № 20-ОПП про зміну об’єкта оподаткування з квитанцією ДПС про її прийняття.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

  1. Що робити у випадку, коли підприємець отримав грант, витратив кошти на придбання обладнання, найняв працівників, а потім його призвали захищати Батьківщину? Чи мусить у цьому випадку особа повертати отримані за грантом кошти?

Ні, не мусить. В разі призову отримувача на військову службу під час мобілізації, що підтверджується відповідними документами та заявою на ім’я керівника регіонального центру зайнятості, виконання обов’язкової умови договору мікрогранту щодо створення робочих місць тимчасово зупиняється та продовжується після демобілізації отримувача.

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

  1. При заповненні заявки на грант за програмою «Власна справа» в розділі «План надходжень та витрат», чи можна включити крім ЄСВ, єдиний податок з діяльності ФОП 2% в статтю «Сплата податків та зборів»?

Так, можна включити до витрат податки та збори ФОП – отримувача гранту/мікрогранту та ЄСВ за працівників, що будуть працевлаштовані на умовах Порядку.

 ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

  1. Чи може один і той самий ФОП подати документи на отримання грантів за програмами «Власна справа”» та «Переробне підприємство»? Чи може отримати один підприємець декілька грантів за програмою «Власна справа»?

Одна особа може отримувати гранти за різними програмами. Один підприємець не може отримати декілька грантів тільки в межах однієї програми. Тобто, особа може отримати гранти за програмами «Власна справа» та «Грант для ветеранів та їх подружжя», але не може отримати два гранти за програмою «Власна справа».

  1. Чи є обов’язковою умовою для роботодавця – отримувача мікрогранту відкриття зарплатного проєкту для найманих працівників через «Ощадбанк»?

Ні, жодної такої умови або вимоги чинне законодавство не містить.

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Читайте також:

Джерело: Державна служба зайнятості

Передплата

Матеріали до теми