...
Реєструйся

Планується, що встигнуть: перенесення робочих днів у 2022 році


Оприлюднено проєкт розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році». Відповідно до частини четвертої статті 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці перенесення робочих днів має це розпорядження прийняти. Оскільки за проєктом перенесення робочих днів у 2022 році починається тільки в березні, КМУ встигне прийняти відповідне розпорядження з дотриманням всіх норм КЗпП, а відповідно роботодавці встигнуть видати свої накази без порушень.
Які перенесення робочих днів передбачені проєктом?

З метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2022 році 8 березня (Міжнародний жіночий день) та 28 червня (Дня Конституції України) рекомендовано перенести для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочий день з:
• понеділка 7 на суботу 12 березня;
• понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Обов’язково ці рекомендації застосовуються у державних підприємствах та установах. Але вони не поширюються на Укрпошту, ПФУ, Держказначейство та банки (зокрема, для останніх графік роботи на свята встановлюватиме НБУ).
Щодо обов’язковості застосування рекомендацій для затвердження внутрішнього графіку роботи підприємств, то небюджетні підприємства самостійно визначають для себе, якими будуть його робочі дні у 2022 році, не грунтуючись на рекомендації КМУ. Якщо підприємство буде застосовувати рекомендації КМУ, то ці перенесення враховуються при виданні наказу про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Враховуючи, що перечення робочих днів для зручного святкування Дня Конституції України буде відбуватися у червні і липні, роботодавцям, які використовуватимуть рекомендації КМУ щодо перенесення робочих днів, слід пам’ятати, що в червня і липні 2022 року зміниться баланс робочого часу.

Цікавим є факт, що наразі крім проєкту розпорядження ще є проєкт Закону «Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів» від 15 січня 2021 року за № 4597. Відповідно до нього забороняється перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві за розпорядженням КМУ, а залишається така можливість тільки у випадках, установлених КЗпП. Який з документів приймуть першим покаже час.

Джерело: редакція журналу «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми