...
Реєструйся

Пленум Верховного Суду України захистив право громадян нашої держави отримувати пенсії і поза її межами


Якщо громадянин заробив пенсію в Україні, він може отримувати її і поза межами нашої держави. Таке рішення ухвалив Пленум Верховного Суду України 24 квітня 2015 року

Право громадянина України на пенсійне забезпечення не може обмежуватись фактом його виїзду на постійне проживання за межі нашої держави, — наголосив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк під час розгляду Пленумом Верховного Суду України звернення Вищого адміністративного суду України з проханням ініціювати внесення конституційного подання щодо конституційності ч. 1 ст.92 Закону України «Про пенсійне забезпечення» стосовно призначення пенсій особам, які виїхали за межі нашої держави.

Під час розгляду цього питання Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк наголосив, що Пленум Верховного Суду України ініціював подібне подання до Конституційного Суду України ще у 2009 році, і тоді було надано роз’яснення, що держава дбає про своїх громадян не тільки на своїй території, а й поза її межами. За словами Ярослава Романюка, Європейський Суд з прав людини також розглядав аналогічну справу і виніс відповідне рішення, тож судді Верховного Суду України дійшли висновку про відсутність підстав для звернення до Конституційного Суду України з відповідним поданням.

Пленум Верховного Суду України затвердив нову редакцію Регламенту Пленуму Верховного Суду України у зв’язку з тим, що 28 березня 2015 року набула чинності нова редакція Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з якою має бути узгоджений Регламент Пленуму Верховного Суду України.

ВСУ