...
Реєструйся

Законопроект про держслужбу прийнятий за основу


Планується розділити посади держслужби на 3 категорії

На вечірньому засіданні 23 квітня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2490 «Про державну службу». До голосування поверталися кілька разів через відсутність достатньої кількості голосів. У підсумку за прийняття законопроекту проголосувало 226 депутатів.

Законопроект має бути доопрацьований до другого читання. Зокрема, нардепів не влаштовує врегулювання статусу їхніх помічників.

Проект містить низку новел, головними з яких є:

– поділ посад державної служби на категорії А (вищий корпус державної служби), Б (керівники підрозділів), В (інші посади державної служби, не віднесені до категорій «А» і «Б»);

– вимоги до політичної неупередженості держслужбовців;

– введення посади державного секретаря міністерства;

– створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби;

– запровадження інституту наставництва державного службовця;

– закріплення вимоги до рівня професійної компетентності особи, яка претендує на зайняття посади держслужбовця;

– норми про професійне навчання держслужбовця, оплати його праці, преміювання та заохочення, а також дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

Крім того, пропонується виключити зі сфери дії закону значне коло осіб (зокрема, Президента, членів Кабінету Міністрів, перших заступників та заступників міністрів (крім заступників Міністра Кабміну), народних депутатів та їх помічників-консультантів, суддів, працівників прокуратури, працівників державних органів , які виконують функції з обслуговування, суддів і т. д.).

Відзначимо, що працівники апаратів судів, які є держслужбовцями, звернулися до Володимира Гройсмана з проханням не позбавляти їх цього статусу. Зауваження до проекту надав і Рада суддів України.

За матеріалами Юрліги