...
Реєструйся

Податківці можуть контролювати обов’язковість нарахування мінзарплати


ДФСУ відповіла на питання, чи мають право контролюючі органи вимагати обов’язкового нарахування мінімальної заробітної плати та утримання з її розміру ПДФО

Податківці нагадали, що контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють:

— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю;

— органи доходів і зборів.

У разі отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, контролюючі органи здійснюють фактичну перевірку без попередження платника податків (особи).

Враховуючи те, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, контролюючі органи мають право здійснювати контроль за її нарахуванням, утриманням з її розміру ПДФО.

Звертаємо увагу, що абз. 5 ст. 265 КЗпП встановлено штраф, зокрема, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, в розмірі 10 мінзарплат за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.