...
Реєструйся

Податківці пояснили ПДВ-облік нових правил отримання передплати від бюджетника


Попередня оплата розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів за капітальними видатками та державними контрактами здійснюється шляхом спрямування бюджетних коштів виконавцям робіт, надавачам товарів і послуг (крім нерезидентів) на небюджетні рахунки, відкриті на їх ім’я в органах Казначейства, з подальшим використанням зазначених коштів виконавцями робіт, надавачами товарів і послуг виключно з таких рахунків на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг (п. 2 постанови КМУ «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 23 квітня 2014 року № 117, далі — Постанова № 117).

Водночас згідно з пунктом 187.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) датою виникнення податкових зобов’язань із ПДВ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

У статті 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року № 2121-III (далі — Закон № 2121) визначено: банківські рахунки — це рахунки, на яких обліковуються власні кошти, вимоги, зобов’язання банку стосовно його клієнтів і контрагентів та які дають можливість здійснювати переказ коштів за допомогою банківських платіжних інструментів.

Норми Закону № 2121 роз’яснює Нацбанк.

Якщо Нацбанк підтвердить, що небюджетний рахунок, який відкривається в Казначействі відповідно до Постанови № 117, підпадає під визначення банківського рахунку, то дата отримання коштів на такий рахунок визначатиме дату виникнення податкових зобов’язань згідно з нормою пункту 187.7 ПКУ.

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...