...
Реєструйся

Податкові перевірки електронних документів. Реально й законно?


Чи існують відмінності щодо юридичної чинності паперових та електронних документів?
Коли паперовий документ стає копією юридично значимого електронного
Низка переваг, що заспокоять «страхи» бухгалтерської служби

Відмовитися від паперу та перейти на документообіг онлайн — обов’язковий крок для компанії, яка хоче бути серед лідерів своєї галузі. Завдяки первинним бухгалтерським документам в електронній формі можна значно пришвидшити обмін з контрагентами, зекономити час працівників і гроші. Та до таких змін готові ще не всі.

Одна з найпоширеніших причин відмови впроваджувати онлайн-обмін — страх за те, що з електронними документами не можна буде пройти податкову перевірку. Проте податкова не має права не визнати документ тільки тому, що він електронний, а не паперовий. На сьогодні законодавством не встановлено жодних відмінностей щодо юридичної чинності документів, які сформовані та зберігаються в електронному вигляді, й документів, які збережені на якихось матеріальних носіях. Щоб визначити юридичну чинність певного документа, правозастосовний орган насамперед звертає увагу на його зміст. Тобто на сьогодні форма документа — електронна чи паперова — жодним чином не впливає на його юридичну силу.

Що важливо знати, подаючи електронні документи на перевірку

Якщо на перевірку органам контролю подають документи в електронному вигляді, потрібно відразу визначити, що є оригіналом, а що копією. У цьому разі слід….

Шукайте статтю «Податкові перевірки електронних документів. Реально й законно?» у квітневому номері журналу «Діловодство»

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи повинен роботодавець вести військовий облік жінок на підприємстві
У сьогоднішніх реаліях, що зумовлені тривалою боротьбою України проти збройної агресії рф, питання ведення військового обліку жінок на підприємствах набуло ...
Авторизація та підписання електронних документів за допомогою Дія.Підпис
Доступ до приватної частини Електронного кабінету (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою вебсторінкою користувача, надається після проходження користувачем електронної ідентифікації ...