...
Реєструйся

Податок на доходи студентів-практикантів


Оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає будь-який дохід, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду. При цьому, за фактично виконаний обсяг робіт за період виробничого навчання та виробничої практики, підприємство нараховує заробітну плату згідно з установленими системами оплати праці. Нараховані кошти переказуються на рахунок закладу професійної (професійно-технічної) освіти або виплачуються підприємством безпосередньо практикантам не пізніше як п’ять днів після виплати заробітної плати працівникам підприємства.

Зверніть увагу, що 50 % заробітної плати, нарахованої за час виробничого навчання і виробничої практики учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти, може бути спрямовано на рахунок закладу освіти для провадження його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист учнів, проведення культурно-масової і фізкультурно-спортивної роботи, з яких не більше ніж 15 % коштів може бути спрямовано на преміювання майстрів виробничого навчання, педагогів професійного навчання за безпосередню підготовку учнів, якісну організацію та виконання освітніх програм із виробничого навчання на підприємстві й виробничої практики відповідно до особистого внеску в загальні результати роботи.

Тож при нарахуванні заробітної плати учням (слухачам) закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які проходять практику на підприємстві згідно з договором, підприємство, як податковий агент, зобов’язане утримати із суми такого доходу податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % і перерахувати його до бюджету в порядку, установленому статтею 168 Податкового кодексу України.

Джерело: Головне управління ДПС у Вінницькій області

Кадровий семінар «Підсумки воєнного року. Перспективи кадровика у 2023 році»

Матеріали до теми


Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Чи можуть платники єдиного внеску подати контролюючому органу на погодження довідку-розрахунок на виплату зарплати в електронній формі?
Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України ...