...
Реєструйся

Порушення реалізації права на працю: підприємця оштрафовано за використання праці неоформленого працівника


Систематична робота по три-чотири години на день декілька разів на тиждень за відсутності належного оформлених трудових відносин між підприємцем та громадянином. Саме зазначене встановлено інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській області під час інспекційного відвідування ФОП, який здійснює господарську діяльність з продажу гарячих напоїв з мобільної точки торгівлі.

Згідно з письмовим поясненням приготування та реалізацію кави, чаю підприємець здійснює самостійно. Між тим, інспекторами за допомогою засобів фототехніки зафіксовано за місцем здійснення підприємницької діяльності іншу особу. У письмових поясненнях громадянина зазначається, що його залучали до роботи з певною періодичністю.

Зазначимо, що залучення працівника до виконання виробничих завдань здійснюється на умовах трудового договору. Зазначене є загальнообов’язковим правилом, яке ґрунтується на засадах чинного законодавства.  

За порушення законодавства про працю, зокрема допущення до роботи особи без належного оформлення з нею трудових відносин, уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України до фізичної особи-підприємця застосовано штрафні санкції у розмірі понад 125 тисяч гривень.

Додатково: реалізація права громадянина на працю здійснюється шляхом укладення ним трудового договору і виконання кола обов’язків за своєю спеціальністю, кваліфікацією або посадою, яка передбачається структурою і штатним розписом підприємства, установи чи організації (абзаци другий, третій підпункту 4.1 пункту 4 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Київської міської ради професійних спілок щодо офіційного тлумачення частини третьої статті 21 Кодексу законів про працю України від 9 липня 1998 року № 12-рп/1998).