...
Реєструйся

Новорічні подарунки дітям працівників: правила оподаткування


Уже незабаром розпочнуться свята і чи не кожен роботодавець купуватиме та роздавати новорічні подарунки дітям своїх працівників.

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує роботодавцям, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) — у частині, що не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України).

Тобто в 2019 році вартість подарунка дітям працівників у розмірі 1 043,25 грн не оподатковується ПДФО та військовим збором. Якщо подарунок коштує більше, то суму перевищення доведеться оподатковувати ПДФО та військовим збором.

При цьому базою оподаткування ПДФО буде вартість подарунка, збільшена на відповідний натуральний коефіцієнт (у 2019 році — 1,219512) за правилами оподаткування додаткового блага відповідно до пункту 164.5 ПКУ.

З метою утримання військового збору таку базу визначати не потрібно. Військовий збір утримуватиметься з вартості подарунка без застосування натурального коефіцієнта. ЄСВ не обчислюється із вартості зазначених подарунків, оскільки такі подарунки надаються працівникам для їхніх дітей до свята — Нового року. Це встановлено п. 8 розділу ІІ Постанови КМУ від 22 грудня 2010 року № 1170.

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...