...
Реєструйся

Посилено відповідальність за військові злочини


Санкція суворіша, якщо злочинні діяння вчинені в умовах особливого періоду

26 квітня набув чинності Закон № 290-VIII «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень».

Кримінальний кодекс доповнено статтею 426-1, згідно з якою перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті), якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, — карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на тий самий строк.

Застосування нестатутних заходів впливу щодо підлеглого або перевищення дисциплінарної влади, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, а також застосування насильства щодо підлеглого караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Такі діяння, вчинені із застосуванням зброї, а також діяння, передбачені частинами першою або другою статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 9 років.

Якщо ж зазначені діяння вчинені в умовах особливого періоду (крім військового стану), покарання встановлено у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років. А для умов воєнного стану або в бойовій обстановці санкція передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

За матеріалами Юрліги