...
Реєструйся

Працівник хворів без підтверджувального документа: як оформити?


Запитання: Працівник несподівано тяжко захворів (інсульт). Листок непрацездатності на перші 10 днів йому видали та виписали лікуватися додому під наглядом сімейного лікаря. Але так склалось, що новий листок непрацездатності йому оформили лише через 16 календарних днів після першого, тобто в нього 16 днів прогулів. Як правильно оформити йому ці 16 днів, які він продовжував хворіти, але листка непрацездатності на ці дні не мав. Надавати відпустку без збереження заробітної плати? 

Відповідь: Працівник повинен надати довідку з лікувального закладу про те, що стан його здоров’я не дозволяв йому виконувати свої трудові функції впродовж зазначеного у довідці періоду. Доречно долучити до цієї довідки письмове пояснення працівника щодо ситуації, яка склалася. Далі в табелі обліку використання робочого часу дні неявки відобразити умовним позначенням «НН» — неоплачувана непрацездатність.

Хвороба — поважна причина невиходу на роботу. Але, вирішуючи питання таким чином, можна наразитися на певні перепони.

Згідно з пунктом 1.1 Інструкції про порядок видачі документів що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом міністерства охорони здоров’я України від 13 листопад 2001 року № 455 (далі — Інструкція № 455), тимчасова непрацездатність працівника підтверджується листком непрацездатності. Видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється (пункт 1.2 Інструкції № 455), крім випадків, обумовлених пунктах 1.13, 2.7, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 3.4, 3.16, 6.6 Інструкції № 455. Отже, потрібну в цій ситуації довідку лікарі можуть не надати.

На наш погляд, відпустка без збереження заробітної плати за угодою сторін відповідно до статті 26 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) — найбільш прийнятний варіант. Враховуючи, що її тривалість не може перевищувати 15 календарних днів на рік, в описаній ситуації відпустку можна поділити на частини, минаючи вихідні дні.

Чому такий варіант прийнятний? 

По-перше, ця відпустка, згідно з пунктом 4 статті 9 Закону № 504 враховується при обчисленні стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку (на відміну від неоплачуваної непрацездатності).

По-друге, підприємство зможе надати чіткі пояснення, чому працівникові не нарахована за вказані дні заробітна плата. Йдеться про заповнення так званого звіту з ЄСВ (Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435).

Підготовано редакцією журналу «КАДРОВИК.ЮА»

Матеріали до теми


Бронювання працівників: роз’яснення юриста
Попри те що захист держави — це конституційний обов’язок громадян України, законодавець передбачив для певної категорії громадян можливість не виконувати ...
Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...