...
Реєструйся

Працівникам хочуть дозволити самостійно вибирати банк для отримання зарплати


Працівникам хочуть дозволити самостійно вибирати банк для отримання зарплати

Автори проекту запропонували чітко встановити правила: працівник сам вирішує, чи відкривати зарплатний рахунок, і в якому банку

Законопроектом № 2287а запропоновано внести зміни до Закону про оплату праці, закріпивши право працівника на вільний вибір банку для отримання заробітної плати.

Так, можливість отримання зарплати в банку пропонується закріпити «з ініціативи» працівника — замість нинішнього «за особистою письмовою згодою».

Згідно з доповненнями до ст. 24 Закону, для отримання заробітної плати через установи банків працівник особисто відкриває в обраному ним банку окремий поточний рахунок для зарахування зарплати, стипендій, соцдопомоги та інших передбачених законом соцвиплат. Про відкриття окремого поточного рахунку банк письмово повідомляє роботодавця не пізніше наступного робочого дня після відкриття такого рахунку. Працівник має право в будь-який час відкрити окремий поточний рахунок в іншому банку.

Крім того, законопроектом встановлюється пряма заборона обмежувати працівника в реалізації зазначеного права. Відповідні зміни запропоновані і в КпАП — визначено склад правопорушення, яке полягає в обмеженні права працівника на вільне обрання банку для отримання зарплати. Згідно санкції ст. 41, в якому пропонуються внесні зміни, роботодавцю загрожує штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів.

Автори проекту, народні депутати від коаліції Ігор Луценко та Ярослав Маркевич, пояснюють необхідність змін тим, що на сьогодні роботодавці часто перешкоджають реалізації права працівників самостійно, без примусу і обмежень вибрати собі банк для відкриття рахунку, на який буде перераховуватися зарплата.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН